9/3/10

Η ζωή μας σαν Jenga




«Ζήσε την ζωή σαν να ‘ναι παιχνίδι». Ατάκα που λένε συνήθως οι τύποι που δεν έχουν παίξει ποτέ στην δική τους ζωή, που φοβούνται το ρίσκο. Κι αν συμβουλεύουν ακατάληπτα είναι για να κερδίσουν θαυμασμό και επιβεβαίωση. Με στόχο το κέρδος, δικό τους και προσωπικό. Συχνά είναι και χαριτωμένο μότο στα διαφημιστικά σποτ, μία από τις πολλές πιασάρικες φράσεις που σκοπεύουν να πείσουν για να πουλήσουν. Με στόχο το κέρδος, δικό τους και οικονομικό.

Στην σφαίρα ενός ιδεατού κόσμου, η ζωή μας θα μπορούσε να ήταν παιχνίδι άνευ κέρδους. Κατά προτίμηση επιτραπέζιο. Από εκείνα που παραμένουν στέρεα και αμετακίνητα, φυλαγμένα σε κουτιά – φαντάσματα με πάπλωμα σκόνης. Χωρίς εκπλήξεις, περιμένοντας τους παίκτες να σκοντάψουν στα πιόνια για να φέρουν μια ελάχιστη, προσωρινή αλλαγή. Θα είχε και επιβλητική μορφή, θα μπορούσε να ήταν πύργος. Οχι χάρτινος, κατά προτίμηση ξύλινος. Με την βροχή το χαρτί λιώνει και η ζωή απλά ξεπλένεται, με τη φωτιά και το ξύλο που γίνεται στάχτη, η ζωή λυτρώνεται οριστικά. Καλύτερα λοιπόν, ξύλινος ο πύργος.

Ενα παιχνίδι που μοιάζει με πύργο, φτιάχνεται από ξύλο και στηρίζεται στα τέσσερα πόδια ενός τραπεζιού. Στο μυαλό μου έρχεται το Jenga. «Τράβηξε τα ξύλινα κομμάτια από την μέση, από το κάτω μέρος, και προσπάθησε να μην ρίξεις τον πύργο». Κι όμως κάτι λείπει. Δεν είναι δίκαιο για τη ζωή να συναρμολογείται με κούφια τουβλάκια, να απαιτεί σταθερό χέρι και τίποτα παραπάνω. Η ζωή κυνηγά απαντήσεις, λόγια που δεν ειπώθηκαν ποτέ, πράξεις που θάβονται άδοξα όσο περνούν τα χρόνια.

Jenga «Θάρρος ή αλήθεια», το παιχνίδι στην πιο απαιτητική του έκδοση. Τα κομμάτια του σε κυριεύουν με δύο προκλήσεις. Εχεις την ευκαιρία να αποδείξεις τα λόγια σου με πράξεις ή να στηρίξεις τις πράξεις σου με λόγια. Θάρρος και αλήθεια, χωρίς διαζευκτικό. «Το πιο εύκολο τουβλάκι μάλλον είναι το κόκκινο αλλά αν το διαλέξεις τότε πρέπει να τολμήσεις. Αν αλλάξεις γνώμη και διάλεξεις το πράσινο, τότε είσαι υποχρεωμένος να πεις την αλήθεια». Σε μια ζωή Jenga, οι ερωτήσεις και οι δοκιμασίες δεν έχουν χρώματα. Μόνο γίνονται σκληρότερες κατά περιόδους, όταν γίνεσαι αυστηρότερος και εσύ με τον εαυτό σου. Στο στοίχημα σου να παραμείνει αλώβητος ο πύργος, θα επιλέξεις θάρρος ή αλήθεια;

0 σκέψεις:

Δημοσίευση σχολίου

 
;