28/6/10

Ψωνίζοντας σβέρκο




Η τέλεια λίστα για ψώνια γίνεται πραγματικότητα με δύο προϋποθέσεις. Να ορίσεις με ακρίβεια πόσα χρήματα μπορείς να ξοδέψεις και να ξεκαθαρίσεις από την αρχή αν θα θυσιάσεις την ποιότητα στο βωμό της ποσότητας ή το αντίστροφο.

Αν το σκηνικό του παραπάνω παραδείγματος δεν είναι μια νοικοκυρά και το συνοικιακό της σούπερ μάρκετ, τότε οι προηγούμενες σειρές μπορούν να βρουν ιδανικό αντίκρυσμα στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Η αντιστοίχιση είναι σαφής: το καταναλωτικό κοινό είναι τα πολιτικά πρόσωπα, η λίστα οι δηλώσεις τους και τα ψώνια οι ψηφοφόροι.

Ο καταναλωτής λοιπόν με τη λίστα του πρέπει να ξέρει πόσα μπορεί να ξοδέψει. Ο πολιτικός στις δηλώσεις του δεν κάνει οικονομία. Ξοδεύει αλόγιστα ασύνδετα μεταξύ τους επιχειρήματα, εκφράσεις βουτηγμένες στον στόμφο και στον γύψο και ένα υπεροπτικό ύφος που τον διαφοροποιεί από τους ψηφοφόρους του. Κοινώς, από τα ψώνια του.  

Από την άλλη, σαφώς και η ποσότητα υπερνικά την ποιότητα. Οι δηλώσεις γίνονται λίστες που γεμίζουν πολλές λευκές κόλλες με μελάνι και τα ψώνια ψηφοφόροι που μπαίνουν στο καλάθι είναι πολλά. Αποτέλεσμα ενός καταναλωτή πολιτικού που ξοδεύει χωρίς δεύτερη σκέψη, στήνοντας λίστα και δηλώσεις που του εξασφαλίζουν ανέλπιστα πολλά ψώνια ψηφοφόρους.

Αυτή την τροπή παίρνουν τα πράγματα ακόμη κι όταν ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του ή μάλλον πολύ περισσότερο τότε. Ενας άνθρωπος που τυχαίνει να είναι συνεργάτης ενός υπουργού και που χάνει τη ζωή του όταν το δέμα που κρατά στα χέρια του αποδεικνύεται πως είναι βόμβα και τελικά εκρήγνυται.

Τότε οι δηλώσεις συμπληρώνονται από χέρια εκπαιδευμένα στην αυτόματη γραφή. Γράφουν, ξαναγράφουν και οι ανέμπνευστες προτάσεις τους γίνονται εξώφυλλα εφημερίδων. Σε αυτόν τον τόπο, που οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων για ένα γεγονός παρουσιάζουν μεγαλύτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και από το ίδιο το γεγονός, η μακριά λίστα σχηματίζεται ως εξής:

Ενάμιση κιλό «καταδικάζουμε κάθε εγκληματική ενέργεια», διακόσια γραμμάρια «οι ένοχοι θα βρεθούν και θα πληρώσουν» και για το τέλος, μια συσκευασία «οι πολίτες δεν τρομοκρατούνται». Οντως, δεν τρομοκρατούνται. Μόνο σκοτώνονται.

0 σκέψεις:

Δημοσίευση σχολίου

 
;