30/9/10

Αυτό (και όχι μόνο) στο χρωστάω.



ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ

Αγγλική πένα σε γαλάζιο μελάνι

συνέντευξη στην Κική Μουστακίδου, kikimous_90@yahoo.gr

Είναι μια Αγγλίδα που αγαπά την Ελλάδα και λατρεύει να γράφει. Από τον συνδυασμό των δύο, γεννήθηκε το «Νησί». Η Βικτόρια Χίσλοπ , στο πρώτο της μυθιστόρημα, ασχολήθηκε με το ζήτημα της λέπρας, με κέντρο αναφοράς το νησί Σπιναλόγκα, στην Κρήτη. Λίγο πριν το best seller μεταφερθεί στην ελληνική τηλεόραση μέσω της ομώνυμης σειράς, η συγγραφέας μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα.

Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που στα αγγλικά ονομάζονται «icebreakers». Είναι εκείνες που χρησιμοποιούνται στην αρχή μιας συνέντευξης για να σπάσει ο πάγος ανάμεσα στο δημοσιογράφο και τον συνεντευξιαζόμενο. Είναι ακριβώς εκείνες οι ερωτήσεις που δεν σου χρειάζονται όταν απέναντί σου στέκεται η Βικτόρια Χίσλοπ.

Η Αγγλίδα συγγραφέας βρέθηκε για λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και η δική μας κουβέντα επικεντρώθηκε γύρω από το πρώτο της και πιο επιτυχημένο βιβλίο, το «Νησί». Με φόντο το νησί Σπιναλόγκα, που στις αρχές του 20ου αιώνα λειτουργούσε ως λεπροκομείο, η ιστορία του διεθνούς best seller περιγράφει την επίδραση της λέπρας στο εσωτερικό μιας οικογένειας και όχι μόνο.

«Το βιβλίο καταγράφει παράλληλα και τις σχέσεις ανάμεσα στο νησί της Σπιναλόγκα και στην κοινωνία με τους υγιείς, την αλληλεξάρτησή τους. Εχει να κάνει με το στίγμα, τον ρατσισμό, την αγάπη και μια μειονότητα αποκλεισμένη, που όμως εξακολουθεί να αποτελείται από Ανθρώπους».

Με αφορμή ένα ταξίδι

Η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου προέκυψε αυθόρμητα μετά την πρώτη επίσκεψή της στο μικρό νησί που βρίσκεται κοντά στην Κρήτη, το 2001. «Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε με επηρέασε συναισθηματικά. Υπήρχαν αποτυπωμένα τα ίχνη της εποχής, κομμάτια από κουρτίνες που είχαν ξεχαστεί στο χρόνο. Σχεδόν μπορούσες να φανταστείς τα μικρά δρομάκια γεμάτα από κόσμο, τόσο έντονες εικόνες που ήθελα να τις καταγράψω».

Το «Νησί» είναι ένα βιβλίο πολυμεταφρασμένο, πολυσυζητημένο, με πωλήσεις χιλιάδων αντιτύπων. Ωστόσο, πριν πάρει το δρόμο για την πρώτη του έκδοση, γνώρισε την απόρριψη από έξι εκδοτικούς οίκους. «Για να είμαι ειλικρινής, ένιωσα απογοητεύμενη. Το θέμα του βιβλίου θεωρήθηκε αντιεμπορικό αλλά βαθιά μέσα μου πίστευα πως θα βρισκόταν κάποιος που θα καταλάβαινε ότι δεν αφορά τη ασθένεια, αλλά τη θεραπεία της, το πώς οι άνθρωποι βγαίνουν πιο δυνατοί μέσα από δοκιμασίες. Τελικά, εντελώς συμπτωματικά, η εκδότης που το ανέλαβε είχε ζήσει τα παιδικά της χρόνια στην Αφρική, γνώριζε από λέπρα και ένιωσε την ιστορία κομμάτι της».

Τη συζήτησή μας διέκοψαν οι μουσικές μιας μπάντας που χρωμάτιζε τον διπλανό δρόμο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο». Η Βικτόρια Χίσλοπ, σχεδόν εκστασιασμένη, τους κοίταξε από το παράθυρο και δήλωσε θαυμάστρια της διαρκούς διάθεσης των Ελλήνων για διασκέδαση. «Νιώθω πιο κοντά στην έμπνευση όταν ταξιδεύω παρά πίσω στην πατρίδα μου. Είναι σαν να ξυπνάω όταν ταξιδεύω. Τραβάω πολλές φωτογραφίες, τις κολλάω στον τοίχο πάνω από τον υπολογιστή μου κι έτσι γράφω. Από την Ελλάδα έχω κρατήσει μια φωτογραφία με ένα ψάρι και δυο κομμένα λεμόνια σε ένα πιάτο. Είναι σαν να τα μυρίζω ακόμα».

Η Κατερίνα Λέχου και το... Οσκαρ

Η ομώνυμη σειρά, βασισμένη στο βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ, ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να κάνει πρεμιέρα μέσα από τη συχνότητα του Mega. Η συγγραφέας μιλά με ενθουσιασμό για τη συνεργασία αλλά λίγο πριν, εξηγεί για ακόμη μία φορά τους λόγους που την έκαναν να απορρίψει την πρόταση του Hollywood για μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη. «Ο κόσμος θα με θεωρεί τρελή, μήπως έγινα περισσότερο διάσημη μέσα από αυτήν την απόρριψη; Απλώς δεν ήθελα να πουλήσω τα δικαιώματα και να μην έχω δυνατότητα παρέμβασης. Ολοι οι συγγραφείς που γνωρίζω, μετάνιωσαν πικρά που είδαν το «παιδί» τους να μεταμορφώνεται σε κάτι ολότελα διαφορετικό»

«Σε ότι αφορά το mega, είχα πολύ καλή συνεργασία με όλους τους συντελεστές, μου επιτράπηκε να βρίσκομαι και στη διαδικασία του κάστινγκ. Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου έπρεπε να επεκτείνει το υλικό, να προσθέσει νέες ιστορίες και χαρακτήρες για να καλύψει 26 επεισόδια. Δουλέψαμε μαζί άψογα».

Πόσο ικανοποιημένη είναι τελικά από την επιλογή των ηθοποιών και το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα; «Ολοι είναι εξαιρετικοί στο ρόλο τους. Ιδιαίτερα, η Κατερίνα Λέχου είναι σαν να νιώθει πραγματικά τον πόνο. Αν υπήρχαν Οσκαρ για την ελληνική τηλεόραση, δεν θα είχε να αντιμετωπίσει κανέναν ανταγωνισμό. Με τα πρώτα έξι επεισόδια που έχω ήδη δει, μπορώ να πω ότι δεν συγκρίνεται με τίποτα που να έχω παρακολουθησει μέχρι τώρα, ακόμη και στην αγγλική τηλεόραση. Εχει δράμα, σασπένς, κοινώς δεν παίρνεις τα μάτια σου από πάνω του ούτε για ένα λεπτό».

INFO

Το «Νησί», όπως και το δεύτερο βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ, ο «Γυρισμός» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα». Η συγγραφέας αυτόν τον καιρό γράφει το τρίτο της βιβλίο, που θα αφορά και πάλι την Ελλάδα.
Η σειρά του Mega, το «Νησί», κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στις 21.50.

1 σκέψεις:

despoina είπε...

Γιατί αυτοί, και όχι εγώ; και όχι εσείς ;
Τι να κάνουμε; Επανάσταση
Που; Μέσα μας
Πως; Με την Αγάπη.
ΡΑΟΥΛ ΦΟΛΛΕΡΩ . Προστάτης των Χανσενικών όλου του κόσμου , ο άνθρωπος που αγάπησε περισσότερο από όλους τους άλλους τις πονεμένες υπάρξεις, προ πάντων τους λεπρούς, γεννήθηκε το 1903 στην Γαλλία , σε ηλικία 25 ετών άρχισε να κάνει διαλέξεις σε όλα τα μεγάλα κέντρα του πολιτισμένου κόσμου και να προσκαλεί τους λαούς στην επιστράτευση της αγάπης, με τα χρήματα που μάζευε αγόραζε φάρμακα και τα πήγαινε ο ίδιος στους λεπρούς ασθενείς, μεχρι το 1981 είχε διατρέξει την απόσταση των 1.500.000 χιλιομέτρων προς χάριν των αγαπημένων του Χανσενικών , αυτή η απόσταση που ισοδυναμούσε περίπου με 30 φορές τον γυρο της γης, ονομάστηκε από όλους Λεωφόρος της Αγάπης, επισκέφθηκε λεπροκομεία , ευεργετησε ή παρηγόρησε πονεμένους ανθρώπους κι έσφιξε πληγωμένα χέρια λεπρών..καθώρισε την Ωρα των Πτωχών κατά την οποία με Νόμο του κράτους οι αποδοχές των εργατών όλης της Γαλλίας από τις 3 εως 4μμ της Μ. Παρασκευής διατίθενται για την ανακούφιση των πτωχών ..αλλοτε είχε ζητήσει την αξία 10 λεπτών πολέμου, για να μπορέσει, όπως έλεγε , να περιθάλψει τους λεπρούς όλης της γής..τιμήθηκε πολλές φορές από Ακαδημίες και Ανώτατα Ιδρύματα .. ένας τυφλός ύστερα από μία διάλεξη του, του είπε* για πρώτη φορά βλέπω !
Η ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ . Η αγάπη δεν είναι χρήμα. Είναι μια πράξη της καρδιάς.
Δεν έχω ακόμη διαβάσει το βιβλίο της Χισλοπ,
γνώρισα και διάβασα τον Φολερώ όταν ήμουν στο γυμνάσιο..με επηρέασε βαθύτατα..

Δημοσίευση σχολίου

 
;