3/5/10

Μέτρα χωρίς άρθρο



Στον ελεύθερο σου χρόνο, το συνηθίζεις να παίζεις με τις λέξεις. Το παιχνίδι αυτό είναι που έχει και τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο. Μπορείς απλά να διαλέγεις λέξεις και να τις μεταμορφώνεις. Να τις αλλάζεις περιβάλλον, να τις τοποθετείς σε άλλο πλαίσιο και να δημιουργείς από την αρχή ένα νέο νοήμα.

Η λέξη «μέτρα», για παράδειγμα, μπορεί να σταθεί και χωρίς άρθρο. Σήμερα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνοδεύεται από εκείνο το ενοχλητικό «τα» που με τη σειρά του συνοδεύεται από νέες συνθήκες που ήλπιζες ποτέ να μη ζήσεις, από ευθύνες, ηθικές κυρίως, που δεν ήθελες ποτέ να αναλάβεις. Από τον ίδιο σου τον εαυτό που καλείσαι να αναθεωρήσεις.

Στον ιδανικό κόσμο του ασυνάρτητου παιχνιδιού των λέξεων, «τα μέτρα» χωρίς άρθρο γίνονται ένα σκέτο «μέτρα». Γίνονται αυτόματα η προστακτική του ρήματος μετράω, μετρώ. Σε λεξικό που διατίθεται στο διαδίκτυο δωρεάν – δωρεάν, λέξη που επίσης προσφέρεται για ιδανικό παιχνίδι και ερμηνευτικό γκρέμισμα – καταγράφονται τρία συνώνυμα. Τα ρήματα απαριθμώ, υπολογίζω, εκτιμώ.

Μετράω όπως λέμε απαριθμώ. Το λεξικό δίνει ως παράδειγμα τη φράση «μετράω μέχρι το δέκα». Στην Ελλάδα του 2010, μέτρα μέχρι να φτάσεις στο δέκα. Ακόμη και αν σε φοβίζει αυτό που θα φέρει μαζί του ο πρώτος διψήφιος αριθμός, εσύ πρέπει να φτάσεις από το ένα μέχρι το δέκα. Ηρθε η σειρά σου να το κάνεις, ακόμη κι αν ποτέ δεν στάθηκες στην ουρά για αυτό το μέτρημα.

Μετράω που σημαίνει υπολογίζω. Το παράδειγμα που δίνεται είναι η φράση «μετράω τα κέρδη». Εδώ είναι που νομίζεις πως σε αυτήν την περίπτωση το ρήμα θα έπρεπε να είναι αμετάβατο. Το αντικείμενο της συγκεκριμένης πρότασης, η λέξη «κέρδη», τείνει πια να εκλείψει. Μια λέξη που δεν θα βρίσκει θέση πια σε κανένα λήμμα και σε καμιά μικρομεσαία τσέπη.

Τέλος, μετράω ίσον εκτιμώ. «Μετράω την πρόοδο», γράφει το λεξικό. Σε ενεστώτα χρόνο τολμά και στέκεται η πρόταση μέσα στα εισαγωγικά. Η τελευταία ανανέωση της σελίδας έγινε πριν ένα χρόνο, έτσι εξηγούνται τα ανεξήγητα. Ο δημιουργός της μέτρησε μέχρι το εννιά. Οταν φτάσει στο δέκα, θα έχουν αλλάξει και τα μέτρα και τα σταθμά.

0 σκέψεις:

Δημοσίευση σχολίου

 
;